Munca la vie poate fi si sport extrem

Nu e nicio exagerare. Germanii sunt oameni care tin la traditii, mai ales la cele ale familiei si atunci cand se hotarasc sa faca ceva, atunci fac lucrurile asa cum trebuie. Nemteste. Chiar daca asta inseamna uneori sa forteze limitele.

Bernkastel-Kues, un orasel splendid „asediat” de vii

Trebuie neaparat sa mai spus cateva chestii despre cele vazute si auzite pe valea Moselului, in patria Rieslingului. Desi de la distanta nu pare mare lucru, atunci cand te apropii de dealurile pline de podgorii care stajuiesc malurile raului, constati ca poate fi chiar foarte riscant sa lucrezi viile. Pantele depasesc uneori 70% inclinare, ceea ce pare (uneori chiar e!!!) sinucidere curata, mai ales ca solul este acoperit de un covor de roci ca piesele unui puzzle imposibil de construit.

Au ajuns cu via chiar si intre stanci

Unul dintre producatorii pe care i-am vizitat acum doua saptamani mi-a marturisit ca in acest an s-au petrecut doua accidente mortale in regiunea sa. Cazurile au fost similare: muncitori care s-au rasturnat cu utilajele in timp ce faceau tratamente in vie. Si mecanizarea e posibila numai in zonele cu pante mai line, in rest absolut toate muncile se fac manual, de cele mai multe ori asigurat cu o funie. Ma gandeam cum ar fi fost daca s-ar fi intamplat asa ceva in Romania. Ce iures si polologhie ar fi urmat pe canalele de stiri.

De aceea se numeste „Patria Rieslingului”

Pe valea Moselului cei mai multi isi lucreaza singuri viile. E o traditie de sute de ani (unii au continuitate chiar de pe vremea cand pe la noi Stefan cel Mare ii umilea pe turci), la care nici prin gand nu le trece sa renunte. Proprietarii care isi permit angajeaza muncitori sezonieri, de cele mai multe ori est-europeni (polonezi, cehi si chiar romani), cei mai multi dintre ei fiind aceeasi an de an. Accidentele de care pomeneam nu au fost cu straini, nu. Erau nemti cei care au patit-o, dar acolo lumea stie foarte bine care sunt riscurile si intamplarile, chiar daca au fost tragice, sunt luate ca atare.

La castel in poarta oare cine bate?

Sper ca imaginile sunt suficient de elocvente. Nu am surprins pe nimeni la cules, sa se vada in ce pozitii imposibile stau oamenii, dar si asa cand vezi ca vita de vie ajunge pana la stanci si chiar pana la ruinele vechilor castele cocotate pe inaltimi, te ia cu furnicaturi pe sira spinarii. Idilic de jos, cu transpiratii reci acolo sus.

 

SaveSave

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: