Don’t touch this but enjoy it!

Vizita la o crama ar trebui sa fie mai mult decat o iesire in parc sau o descindere intr-o gradina botanica, credem noi. In Romania sunt cateva crame frumos amenajate, care pot constitui o destinatie precum cea definita mai devreme. Din pacate, la noi enoturismul e in stadiu de pionierat. In Africa de Sud e un fel de religie.

In septembrie am avut ocazia sa vizitez cateva crame situate in celebra zona Constantia, din vecinatatea orasului Cape Town, dar si ceva mai departe, in regiunea Durbanville Hills. Crame mici si crame medii, mai noi sau vechi, unele chiar foarte vechi. Cramele in sine nu difera foarte mult, toate sunt dotate cu tehnologie moderna, peste tot vezi bazine de inox si stive de baricuri. Povestea, in schimb, difera chiar si la doua crame care sunt gard in gard. Povestea face diferenta. Si, evident, cadrul in care aceasta este depanata.

Sper ca imaginile de mai jos sa fie suficient de convingatoare. Nu e nicio fita, niciun fel de exagerare. In Africa de Sud, ca in multe alte locuri de pe acest pamant, oamenii viziteaza cramele mai des decat iesirile la mall. Si nu e doar o indeletnicire de weekend sau o extravaganta rezervata unei zile de sarbatoare. Eu le-am vizitat in afara sezonului turistic, in zile lucratoare si le-am gasit pline de lume.

Adevarul e ca pe sud-africani ii ajuta si peisajul. In regiunea Western Cape, oriunde vezi vie, ai in zare, mai aproape sau mai departe, muntii cu profil de fierastrau. Table Mountain, pe care il puteti admira mai jos, e singura exceptie.

Groot Constantia, founded in 1685. Adica pe vremea in care Dimitrie Cantemir domnea in Moldova. Frumos, nu?

Un loc minunat si deschis in care vecinii din cartierele rezidentiale isi plimba nestingheriti cainii sau isi fac alergarea de dimineata.

Via arata impecabil iar pentru zilele in care tentatia de a te lipi de un strugure e mare, exista si semne de avertizare. E suficient pentru ca vizitatorii sa inteleaga cum sta treaba.

In zonele dedicate degustarilor nu ai sa vezi puhoi de lume, poate doar in sezonul estival, dar grupuri dupa grupuri da. Mai tot timpul e cineva acolo care plateste pentru o astfel de experienta minunata. Stiti cat costa un bilet in care e inclus turul cramei si degustarea asistata a 5 vinuri? Echivalentul a 18 lei. Comparati cu ceea ce stiti ca se intampla la noi.

Celebrele veverite sunt peste tot si nici nu stiti ce bine dau in peisaj.

Magazinul Cramei De Grendel, amplasat in imediata vecinatate a restaurantului, vinde vinuri si tot felul de siveniruri. In astfel de locuri multi clienti vin special pentru a-si cumpara vinul pentru acasa.

Terasa Cramei De Grendel, cu vedere spre tarcul de capre, o afacere care functioneaza perfect in paralel cu vinul. In zare se vede Table Mountain si Cape Town.

La Fairview sala de degustari a fost amenajata astfel incat sa poti vedea ce se intampla in crama. Desi ferma e amplasata intr-un loc mai retras, la oarece distanta de aglomerarile urbane, in extrasezon si intr-o zi de luni, parcarea de la Fairview are plina pe jumatate iar terasa restaurantului era full.

SaveSave

Reclame

Un comentariu

  1. Eh… Lume amărâtă…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: