O licitatie de vinuri rare

De vreo trei luni imi tot propun sa scriu despre Nederburg Auction, cel mai notoriu eveniment de acest gen din Africa de Sud, licitatie de vinuri rare (asa cum se prezinta) care anul acesta a ajuns la editia cu numarul 37.

Licitatia este gazduita de Crama Nederburg, pentru ca in acest loc a inceput istoria ei in 1975. Anul acesta licitatia a avut loc in perioada 28/29 septembrie (vineri si sambata), la finalul saptamanii in care in Cape Town se desfasura Cape Wine, cel mai mare targ de vinuri din aceasta tara. Asocierea evenimentelor nu este deloc intamplatoare, toate se leaga, totul are sens.

Pana sa ajungem la Nederburg pentru a povesti despre licitatie, vreau sa va arat cateva imagini de la Cape Wine. Initial am vrut sa fac o palalela cu Good Wine-ul de la Bucuresti (considerat cel mai elitist targ de vinuri de la noi), dar chiar nu vreau sa ma injure lumea, mai ales la cumpana dintre ani. Asa ca o sa comentez doar cateva fotografii, precizand ca editia 2012 a Cape Wine s-a desfasurat intr-un centru expozitional de toata frumusetea, amplasat in zona centrala a orasului. Usor de ajuns, o placere de vizitat.

Majoritatea celor peste 500 de producatori premium ocupa standuri standard, din carton, care capata valoare si individualitate prin cele afisate (sigla, tot felul de postere) si, evident, prin vinurile prezentate.

Majoritatea celor peste 550 de producatori premium ocupa standuri standard, din carton, care capata valoare si individualitate prin cele afisate (sigla, tot felul de postere) si, evident, prin vinurile prezentate. Felul extrem de simplu, egal si totusi estetic de prezentare, admosfera foarte placuta si civilizata, amabilitatea expozantilor, faptul esential ca sunt lasate vinurile sa „vorbeasca”, toate acestea te fac sa te simti minunat. Normal si firesc, pana la urma.

Exista si standuri diferite de cele standard, ca de exemplu acesta care are in plus o zona eleganta de socializare. Am petrecut mai bine de patru ore descoperind vinuri si oameni si trebuie sa recunosc doua lucruri: daca la vinuri ne mai putem compara, la capitolul calitate umana, pregatire, civilizatie suntem rusinos de mult in urma.

Exista si standuri diferite de cele standard, ca de exemplu acesta care are in plus o zona eleganta de socializare. Totul emana bun gust. Am petrecut mai bine de patru ore descoperind vinuri si oameni si trebuie sa recunosc doua lucruri: daca la vinuri ne mai putem compara, la capitolul calitate umana, pregatire, profesionalism, civilizatie avem consistent de recuperat. Toate aceste lipsuri plus alte dude organizatorice (despre care am precizat ca nu pomenesc), fac din targurile de la noi niste replici palide, uneori chiar triste, ale targurilor din tarile cu traditie.

Ordinea standurilor standard care se vad in spate, asezate pe cateva randuri, este sparta de cate un astfel de superstand. E bine de precizat ca la Cape Wine nu au participat decat producatori sud-africani, iar cei mai mari dintre ei isi permit astfel de moduri de prezentare. Oricum, exceptiile sunt putine si cu gust integrate in planul general.

Ordinea standurilor standard care se vad in spate, asezate pe cateva randuri, este sparta de cate un astfel de superstand. E bine de precizat ca la Cape Wine nu au participat decat producatori sud-africani, iar cei mai mari dintre ei vor sa iasa in evidenta. Oricum, exceptiile sunt putine si placut integrate in planul general.

Ca sa aveti o idee despre ce inseamna Cape Wine puteti cantari din priviri catalogul targului, un ceaslov extrem de bine intocmit, o adevarata megacarte de vizita a segmentului producatorilor sud-africani de vinuri premium.

Ca sa aveti o idee despre ce inseamna Cape Wine puteti cantari din priviri catalogul targului, extrem de bine intocmit, o adevarata megacarte de vizita a segmentului producatorilor sud-africani de vinuri premium.

Am facut introducerea cu Cape Wine ca sa fac trecerea mai lina spre Auction. Daca targul e pentru toata lumea, la Auction se intra numai pe baza de invitatie, selectia fiind stricta si rezultata din experientele cu cumparaturile diversilor clienti din anii anteriori. Licitatia de vinuri de la Nederburg este un eveniment la care participa de la reprezentanti ai marilor lanturi de magazine, pana la colectionari (in persoana sau prin interpusi). Sunt prezenti si reprezentanti ai prezei precum si bloggeri de vin, dar foarte putini si de regula alesi pe ochi frumosi.

Cand primesti invitatia ti se atrage atentia ca e musai sa respecti un anumit dressing code. Vineri, in prima zi de licitatie, am vazut si lume imbracata mai lejer decat smart casual, dar sambata, cand la finalul licitatiei toata lumea participa la bal, tinuta se respecta. Balul nu l-am mai prins, pentru ca in acea sambata eram in avion, in drum spre casa, dar in acea zi de vineri am trait o experienta unica.

La Nederburg totul e pregatit impecabil. Cheltuiala cu organizarea este exclusiv a acestei cramei, e vorba de traditia si prestigiul lor, dar la eveniment participa

La Nederburg totul e pregatit impecabil. Sala de degustari este amplasata chiar in fata celebrului Manor House (o casa veche, traditionala, in care a locuit cel care a dat numele cramei). Cheltuiala cu organizarea este exclusiv a acestei crame, e vorba de traditia si prestigiul lor, dar la eveniment participa sute de alte crame cu cele mai bune vinuri.

Daca nu stii exact ce vrei sa cumperi sau mai vrei sa faci o verificare inaimte de licitatie, ai ocazia sa degusti cele mai multe vinuri scoase la licitatie intr-o megasala de degustari. Dupa ce ti-ai facut temele si stii exact ce te intereseaza din ceea ce iti poti permite, nu-ti ramane decat sa urmaresti cursul licitatiei. Daca degustarea este organizata intr-un cort imens, licitatia are loc intr-o cladire aflata la nici 100 de metri, care a fost construita cu un singur scop: gazduirea licitatiei propriu-zise.

Daca nu stii exact ce vrei sa cumperi sau doresti sa faci o verificare inainte de a licita, ai ocazia sa degusti cele mai multe vinuri scoase la licitatie intr-o megasala de degustari. Sunt si vinuri prea rare pentru a fi degustate, pentru care trebuie sa mergi pe intuitie si informatie. Dupa ce ti-ai facut temele si stii exact ce te intereseaza din ceea ce iti poti permite, nu-ti ramane decat sa urmaresti cursul licitatiei. Daca degustarea este organizata intr-un cort imens, amplasat provizoriu, licitatia are loc intr-o cladire aflata la nici 100 de metri distanta, care a fost construita cu un singur scop: gazduirea licitatiei propriu-zise. Atat!

Fiecare participant la licitatie primeste aceste doua carti. Cea din dreapta este mai subtirica si contine notele de degustare pentru 158 de vinuri de licitat, note scrise de un Master of Wine, in cazul nostru e vorba de Anthony Barne.

Fiecare participant la licitatie primeste aceste doua carti. Cea din dreapta este mai subtirica si contine notele de degustare pentru 158 de vinuri de licitat, note scrise de un Master of Wine, in cazul nostru e vorba de Anthony Barne. Cartea din stanga este catalogul licitatiei, extrem de bine intocmit, care la final contine lista vinurilor care se liciteaza, cu toate informatiile necesare, inclusiv numarul si marimea lotului, si nu in ultimul rand pretul de pornire.

Iata si sala de licitatie! Ordinea in care se liciteaza vinurile, inscrisa in catalog, este respectata cu strictele. Totul este afisat in timp real pe plasmele din vecinatate, astfel incat sa poti afla imediat unde s-a ajuns cu licitatia. Cel care conduce ostilitatile e un mare meserias si este o adevarata placere sa-l urmaresti.

Iata si sala de licitatie! Ordinea in care se liciteaza vinurile, inscrisa in catalog, este respectata cu strictele. Stadiul licitatiei este afisat in timp real pe plasmele din vecinatate. Cel care conduce ostilitatile e un mare meserias si este o adevarata placere sa-l urmaresti vorbind, gesticuland. Am invatat cate ceva din tainele licitatiei, dar cu siguranta mai sunt multe de descoperit. Adevarul e ca ai nevoie si de noroc ca socoteala de acasa sa se potriveasca cu cea de la licitatie, dar de cele mai multe ori e vorba doar de intuitie si decizie de moment, toate bazate pe temele facute bine anterior.

Cei care stiu exact ce ii intereseaza, nu zabovesc cu orele in sala de licitatii. Zonele de relaxare sunt amplasate in imediata vecinatate. La ora pranzului, atunci cand decide cel care conduce licitatia, se ia o pauza si toata lumea se reuneste intr-o sala alaturata unde totul este pregatit pentru masa de pranz. Exact la ora anuntata licitatia se reia sec, fara mari introduceri, asa ca e bine sa fii pe faza.

Cei care stiu exact ce vor sa cumpere, nu zabovesc cu orele in sala de licitatii. Zonele de relaxare sunt amplasate in imediata vecinatate. La ora pranzului, atunci cand decide cel care conduce licitatia, se ia o pauza si toata lumea se reuneste intr-o sala alaturata unde totul este pregatit pentru masa de pranz. Exact la ora anuntata licitatia se reia sec, fara mari introduceri, asa ca e bine sa fii pe faza. Sa nu va faceti iluzia ca pleaca cineva cu vinurile de la licitatie. Dupe ce achiti factura emisa in termenul convenit, mai dureaza ceva pana primesti vinurile la adresa dorita. Apoi te bucuri cum stii mai bine de ceea ce ai cumparat.

La Nederburg povestea cu licitatia a inceput acum 37 de ani cu cinci crame participante. Nu stiu daca voi apuca o astfel de licitatie in Romania. Totul e asortat cu nivelul de dezvoltare a pietei, a segmentului respectiv, cu gradul de civilizatie pana la urma. Pentru ca vinul e cultura, asa cum spune maestrul Laurentiu Achim. Cine stie, poate, poate!

SaveSave

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: