La degustare ca la teatru

Botosani. Joi, 7 decembrie. Poate nu intamplator Popasul Cucorani se afla chiar vizavi de Ipotesti, locul copilariei lui Mihai Eminescu, unde astazi poate fi vizitat un impresionant ansamblu memorial. Cred ca inspiratia poetica a acestor meleaguri i-a atins si pe cei care au creat acest colt de rai culinar. Si nu doar atat. Prin eforturile unui “nebun frumos”, pentru ca acesta este secretul din spatele realitatii, Popasul Cucorani a devenit si un loc de rendez-vous de mare clasa pentru pasionatii de vin din zona. Stiu ca multi nu au mari asteptari cand vine vorba de acest loc unde se agata harta in cui, dar e bine sa stiti ca la Botosani se vine la degustare ca la teatru!

“Vinovatul” de serviciu este Daniel Haidarli (zis si Turcu de la Artech Wine – foto stanga sus). Pasiunea sa pentru vin a molipsit multi prieteni si cunoscuti, iar stilul sau tipicar, mereu atent la detalii, a rafinat modul in care se interactioneaza la astfel de evenimente: cu staif si din vreme. Am dedicat pentru aceasta ultima reprezentatie din turneul Tohani Wine Experience zona principala a salii de evenimente de la etajul intai al popasului, departe de tumultul restaurantului de la parter, unde trebuie sa ajungeti macar o data in viata.

Ce a fost, se poate lesne vedea si in imagini: povesti despre vinurile si istoria Tohaniului asortate cu proiectii video si o cina gourmet dupa obiceiul locului, acompaniata de repertoriul international al unei trupe de muzicieni care stie, ca in astfel de cazuri, discretia e mama succesului.

Lista vinurilor din prezentare a fost suplimentata de catre gazde cu Apogeum – Feteasca Neagra 2013. Oamenii au inteles ca aceasta eticheta este stoc zero la crama, dar nu au avut nicio ezitare sa sacrifice cateva sticle din propria rezerva, pentru a intregi o experienta de zile mari. Impreuna cu spumantul Dolette, care a deschis seara, au fost servite branzeturi si trufe, apoi au urmat Siel 2017 si Valahorum 2015, doua vinuri albe foarte apreciate dar atat de diferite, incat au iscat discutii intre “taberele” create ad-hoc la mese. Aceste doua vinuri au insotit un file de butterfish cu rulou de file de pastrav cu seminte de susan negru.

Principele Radu – Merlot 2012 si Apogeum 2013, dupa mai bine de doua ore de decantare, au ajuns in pahare asociate fiind cu pulpa de rata la cuptor, cu piure de telina si pasta de fasole, servita impreuna cu salata de muraturi asortate. Avand ocazia sa savureze aceste licori in acelasi timp, unii au generat discutii lungi, nu neaparat in contradictoriu, fiecare incercand sa vina cu propriile argumente in descrierea si sustinerea vinului care s-a dovedit a fi mai pe gustul propriu. Cei mai multi s-au bucurat de ambele savori rosii, apreciindu-le ca atare. Finalul a apartinut, ca de obicei in acest turneu, vinului de desert. Arum a fost servit cu o tarta din ciocolata neagra cu gem de caise si a incantat audienta, nu doar pe cea feminina.

Am incheiat intr-un mare fel acest turneu. Ce bine ar fi daca am avea peste tot complici la fel de “nebuni si frumosi”!

Daniel, multumesc!

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: